top of page

 

BEWUSTWORDING, ERKENNING, ONDERZOEKEN EN EERSTE STAPPEN RICHTING NIEUW GEDRAG

 

 Oefening baart kunst en if you don’t use it you loose it'.

 

Het aanleren van nieuwe vaardigheden kost tijd en energie. Als gewoontedieren is het vrij lastig om nieuwe gedragingen aan te leren, waarvan we nog niet zeker weten dat de uitkomst belonend zal zijn. Wil iets in het systeem komen, moeten we dan ook veel oefenen, minstens een maand om echt iets over de uitkomst te kunnen zeggen.

 

Het afleren van gewoonten is erg moeilijk, maar we kunnen wel nieuwe dingen aanleren. En ander gedrag aan de habit-loop toevoegen. De automaat stimulus-gevoel-gedachten-gedrag, kan op meerdere momenten in het proces worden doorbroken, behalve de stimulus/trigger.

 

Om succesvol nieuw gedrag aan te leren, zijn er drie randvoorwaarden nodig, een kink in een van de drie zorgt niet voor duurzame gedragsverandering.

Discipline

Motivatie

Continueren

 

Het is dan ook van belang dat je je bewust bent van de manier waarop je leert.

Wat zijn mogelijke valkuilen? Kan je je verstand tijdens het proces van leren minder belangrijk maken en meer ervaringsgericht proberen te leren. Gewoon onderzoekend. Ben je erg perfectionistisch, leg je de lat vaak hoog, mag je dan gewoon fouten maken, om te onderzoeken wat bij je past. Kleine stappen, opbreken van te grote doelen. Wat zijn je verwachtingen? Dat het na drie keer in je systeem komt of mag je er wat langer over doen? Mag je terugvallen? Wat is nou echt reëel om van jezelf te verwachten? (FFT: alles wat je hebt geleerd in je leven kostte tijd; veel lijkt vanzelf te zijn gegaan, leren praten, zindelijk worden, fietsen, met mensen omgaan, leren typen, maar ook dit is ingesleten door het veel te doen, te vallen en opnieuw op te staan).

 

Een andere factor die van grote invloed kan zijn is de mindset:

- Fixed mindset

- Growth mindset

 

Iemand met de eerste mindset gaat er vanuit dat intelligentie vast staat en de tweede is ervan overtuigd dat hij het vermogen heeft om dingen te leren door het opdoen van ervaringen en door te oefenen. Succes met het aanleren van nieuwe gezonde gewoonten. Begeleid jezelf op een constructieve manier, met mild- en speelsheid. 

bottom of page